JavaScript lijkt uitgeschakeld te zijn in jouw browser. Zet Javascript aan in je browser voor de beste ervaring op onze site.
Kies de juiste olympische halterstang
Bij krachtsport is een halterstang natuurlijk onmisbaar. De belangrijkste oefeningen worden allemaal uitgevoerd met een halterstang. Welke is het beste voor jou?
Standaard versus olympische halterstang
In brede zin is een olympische halterstang elke stang met een schijfopname van 50 mm diameter, als tegenhanger van de standaard halterstang, met een schijfopname van 30 mm diameter. In engere zin is het de specifieke benaming voor een stang die ze gebruiken bij het olympisch gewichtheffen. Wij gebruiken de term in zijn breedste betekenis.
Er is, buiten de diameter van de sleeves, zoals de dikke uiteinden van de stang heten, nog een ander belangrijk verschil tussen een standaard en olympische halterstang. Een olympische halterstang heeft namelijk roterende sleeves, wat met name belangrijk is bij het gewichtheffen en explosief uitgevoerde oefeningen zoals cleans. Een olympische halterstang blinkt ook uit in kwaliteit en duurzaamheid. Olympische halterstangen hebben een hogere belastbaarheid en hogere treksterkte dan standaard halterstangen. De ambitieuze krachtsporter kan het beste meteen een olympische halterstang aanschaffen voor zijn home gym. In dit blog artikel lees je meer over de verschillen tussen standaard 30 mm halterstangen en olympische 50 mm halterstangen.
Kenmerken olympische halterstang
Kenmerkend voor een olympische halterstang is de standaardlengte van 220 cm met een gewicht van 20 kg voor mannen en de standaardlengte van 201 cm met een gewicht van 15 kg voor vrouwen. De duurdere halterstangen zijn meestal zeer nauwkeurig in gewicht met een zeer minimale afwijking van slechts een paar gram.
Het dunne middengedeelte waar je de stang normaliter beetpakt, de shaft, is meestal 131 cm breed en 28 mm dik. Er zijn ook (iets) dikkere stangen van 28,5 en 29 mm. Dat laatste is de maximale toegestane dikte tijdens officiële powerliftwedstrijden. Hoe dikker de stang, hoe stijver (minder buigzaam) deze in principe is. Er zijn ook dunnere stangen van 25 mm voor vrouwen. De kleinere diameter in de dameshalterstangen biedt een comfortabele grip voor kleinere handen en zorgt ervoor dat deze kortere stangen dezelfde buigzaamheid hebben als een standaard 220 cm lange halterstang.
Het middengedeelte wordt door verdikkingen, de zogenaamde collars, gescheiden van de sleeves. Deze verdikkingen houden de halterschijven op de sleeves. De sleeves zelf kunnen glad zijn of voorzien zijn van fijne antislip ribbels, om de halterschijven beter op hun plek te houden.
Om te kunnen roteren, zijn de sleeves voorzien van lagerbussen/glijlagers (bushings), kogellagers (ball bearing) of naaldlagers (needle baring). Een stang die wordt gebruikt bij het olympisch gewichtheffen is voorzien van naaldlagers, voor een soepele en snelle rotatie. De gemiddelde sportschoolbezoeker zal het verschil in lagering echter niet snel opmerken.
Het greepgedeelte van de stang is deels voorzien van knurling: gekartelde groeven voor een betere grip. Deze buitenste knurling loopt vanaf de sleeves richting het gladde midden van de stang, dat bij powerliftstangen vaak nog voorzien is van een center knurl, voor een betere grip van de stang op de rug tijdens het kniebuigen. De knurling kan fijner of grover zijn, afhankelijk van het type stang. Een ‘echte’ gewichthefstang heeft doorgaans een wat fijnere knurling dan een powerliftstang. In feite zorgt een fijnere knurling voor meer comfort en een grovere knurling voor meer grip.
De knurling is voorzien van markeringen, gladde ‘ringen’, met een tussenafstand van 810 en/of 910 mm. De binnenste ringen zijn markeringen voor powerlifting, de buitenste voor olympisch gewichtheffen. Deze markeringen zijn, net als het gladde middendeel van de stang, een goede leidraad voor het bepalen van je greepbreedte en de plaatsing van je handen.
Materiaal
Olympische halterstangen zijn gemaakt van veerstaal, een zeer elastisch soort staal, in verschillende prijs- en kwaliteitsklassen. Het staal is vrijwel altijd voorzien van een beschermende coating, vaak chroom of zink. Deze deklaag beschermt de stang tegen roestvorming en geeft de stang een glanzend uiterlijk. Er zijn ook halterstangen met gekleurde coating of een een zwartoxide afwerking. Deze laatste is in feite geen coating, maar een chemische reactie van het staal op de lucht. Dit soort stangen dient regelmatig te worden onderhouden. We bieden ook halterstangen aan van blank staal zonder coating. Het blanke staal biedt een uitstekende grip maar vergen natuurlijk nog meer onderhoud. Tot slot zijn er ook halterstangen gemaakt van RVS (roestvast staal) welke nagenoeg geen onderhoud vereisen maar die vanzelfsprekend wel wat duurder zijn in de aanschaf.
Welke halterstang is geschikt voor mij?
De aanschaf van een olympische halterstang is een beslissing die niet over één nacht ijs zou moeten gaan. Goede ‘oly’ stangen starten bij prijzen rond de 200 tot 300 euro en hebben diverse voordelen. Ten eerste gaan ze praktisch een leven lang mee. Ten tweede zijn ze comfortabeler en veiliger in gebruik, en verkleinen ze de kans op blessures. Tot slot werken ze een goede techniek in de hand. Er zijn uiteraard ook nog duurdere stangen verkrijgbaar, die met name voor zeer gevorderde atleten en wedstrijdsporters interessant zijn.
De eerste en belangrijkste vraag die je jezelf moet stellen is: waarvoor ga ik de stang gebruiken – welke oefeningen ga ik ermee doen?
Misschien heb je thuis alleen een halterbank en ga je de halterstang alleen gebruiken om te bankdrukken, terwijl je andere oefeningen in de sportschool doet. Maar misschien ga je wel alle drie de powerlifts thuis doen. Of wie weet ga je de stang hoofdzakelijk gebruiken voor snelle en dynamische oefeningen als cleans en snatches.
De uiteenlopende eigenschappen van verschillende olympische halterstangen maken deze meer of minder geschikt voor bepaalde toepassingen. De whip die je misschien zoekt in een deadliftstang bijvoorbeeld, is een onwenselijke eigenschap als je de stang hoofdzakelijk gaat gebruiken om te bankdrukken. En als je de stang enkel gebruikt om te bankdrukken, heb je waarschijnlijk lagere eisen op het gebied van belastbaarheid en treksterkte dan wanneer je ook gaat squatten.
Omdat we niet precies weten waarvoor jij de halterstang wilt gebruiken, beperken we ons tot een algemeen advies. Daarom hebben we de volgens ons beste halterstangen voor powerlifting, gewichtheffen, crosstraining en algemene krachttraining voor je op een rijtje gezet. Alle geadviseerde halterstangen zijn van het merk ATX en bieden een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding.
Powerlifting
De ATX Ram Bar, de ATX Powerlifting Warrior Bar en de ATX XTP Power Bar zijn typische powerliftstangen, met een diameter van 29 mm voor extra stijfheid en powerliftmarkeringen van 810 mm. De grove knurling van deze halterstangen is een kolfje naar de hand van deadlifters en daarnaast beschikken deze stangen over center knurl voor een betere grip tijdens de squat. De lagering door middel van messingbussen zorgt voor voldoende maar ook weer niet te veel rotatie tijdens de powerlifts (squatten, bankdrukken en deadliften). Tot slot zijn alle drie deze halterstangen IPF Approved, wat betekent dat ze zijn goedgekeurd voor gebruik tijdens officiële powerliftwedstrijden van de IPF (International Powerlifting Federation). Deze goedkeuring is wereldwijd slechts aan een klein aantal halterstangen verleend, waaronder dus deze drie halterstangen van ATX. Voor dames bieden wij eventueel ook de ATX Women's Bar en de ATX Cerakote Women's Bar aan. Deze halterstangen zijn korter, dunner en lichter waardoor deze uitstekend geschikt zijn voor vrouwen en junioren.
Gewichtheffen
Als je op zoek bent naar een échte gewichthefstang, dan zijn de ATX Bulls Bearing Bar en de ATX Competition Weightlifting Bar uitstekende keuzes. Deze halterstangen – met een diameter van 28 mm – zijn iets dunner dan een powerlifting halterstang waardoor deze meer whip hebben, wat de uitvoering van gewichthefoefeningen ten goede komt. De stangen beschikken over olympische markeringen van 910 mm en zijn gelagerd met naaldlagers voor een optimale rotatie bij gewichthefoefeningen (zoals snatch en clean and jerk). Een andere optie is de ATX Olympic Bearing Barbell. Deze stang heeft dezelfde eigenschappen als de hierboven genoemde stangen, met één klein verschil. Deze heeft namelijk géén center knurl, zodat bij contact met het lichaam de huid niet wordt opengehaald. Voor dames die de voorkeur geven aan een vrouwenhalterstang is de ATX Women's Weightlifting Bar een prima optie. Deze halterstang is korter, dunner en lichter dan de normale (mannen) halterstangen, conform de officiële specificaties van de IWF (International Weightlifting Federation).
Crosstraining en algemene training
Wellicht ligt je focus niet specifiek op powerliften of op gewichtheffen maar doe je meer aan algemene krachttraining of aan crosstraining. Crosstraining is een functionele manier van trainen en in deze all-round trainingsdiscipline, waarvan CrossFit® een bekend voorbeeld is, komen onder andere enkele van de powerlifts (squatten, bankdrukken en deadliften) maar ook enkele olympische lifts (zoals snatch en clean and jerk) voor. Daarom is er niet één ultieme halterstang voor crosstraining. Er zijn atleten die de voorkeur geven aan een powerliftstang maar er zijn ook atleten die juist de voorkeur geven aan een gewichthefstang. Er bestaan echter ook zogenaamde hybride halterstangen die de kenmerken van beide soorten stangen combineren, zoals de ATX Power Bar (ook verkrijgbaar in een zwart-chromen of volledig zwarte uitvoering en een uitvoering met center knurl). De ATX Power Bars hebben een diameter van 28,5 mm – waarmee ze qua stijfheid en whip tussen een powerliftstang en een gewichthefstang in zitten – en zijn voorzien van zowel powerliftmarkeringen als olympische markeringen. Als je op zoek bent naar een goede all-round barbell voor algemene krachttraining of voor functionele training, dan zijn dit de beste halterstangen voor jou.
Budgetvriendelijk alternatief
Voor beginners en iemand met een beperkt budget, zijn de ATX Training Bars een goed alternatief voor de duurdere professionele halterstangen van ATX. Deze stangen zijn verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen, zoals de ATX Powerlifting Training Bar, de ATX Weightlifting Training Bar en de multifunctionele ATX Multi Training Bar. Deze stangen hebben een lagere belastbaarheid en treksterkte dan de professionele stangen van ATX, maar daar hoeft iemand die pas kort traint zich niet direct zorgen over te maken. De ATX Training Bars volstaan prima voor thuis training en worden zelfs in veel sportscholen ingezet. Mocht je de halterstang echter regelmatig willen afwerpen, dan raden wij om een professionele halterstang van ATX te kiezen.
Voor absolute beginners bieden wij ook nog diverse voordelige halterstangen aan onder ons huismerk Ironsports. Deze halterstangen hebben een onverslaanbaar lage prijs maar hebben vanzelfsprekend niet dezelfde hoge kwaliteit of dezelfde hoogwaardige afwerking zoals de ATX Training Bars of de professionele ATX bars. Voor iemand die net begint met krachttraining en nog niet zeker weet of het iets voor hem of haar is, of iemand die geen budget heeft voor een andere halterstang, zijn deze goedkope halterstangen misschien een interessant alternatief.
Bij het inrichten van een serieuze homegym en zéker van een particuliere sportschool of PT-studio is een halterstang echter zo ongeveer het laatste waarop je wilt bezuinigen. Natuurlijk kun je met een goedkopere, redelijke stang beginnen en deze later upgraden. Of je koopt meteen een goede olympische halterstang waar je letterlijk een leven lang plezier van hebt!
Specialty Bars
In dit artikel hebben we enkel normale olympische halterstangen besproken, er bestaan echter ook nog zogenaamde speciality bars. Dit zijn halterstangen die speciaal ontworpen zijn voor specifieke toepassingen, zoals een multi-grip bar, safety squat bar, fat bar, hex bar en nog veel meer. In dit blog artikel lees je alles over deze specialty bars.
Tot slot
Nu je hopelijk een voor jou geschikte olympische halterstang hebt uitgekozen heb je natuurlijk ook bijpassende olympische halterschijven nodig. In dit blog artikel kun je alles lezen over de verschillende soorten halterschijven die wij aanbieden.