1. Let op: het is erg druk, hou rekening met circa 2 tot 3 werkdagen vertraging. Meer informatie

    Let op: 2-3 werkdagen vertraging. Lees meer

  1. Let op: voorraadtekorten en lange levertijden door de Rode Zee-crisis. Lees meer

    Let op: voorraadtekorten door Rode Zee-crisis

  2. Let op: het is erg druk, hou rekening met circa 2 tot 3 werkdagen vertraging. Meer informatie

    Let op: 2-3 werkdagen vertraging. Lees meer

  3. Gratis verzending in Nederland vanaf € 2.500,-

  4. Onze retourtermijn is verlengd tot 30 dagen

  5. Kopersbescherming en 3 jaar garantie op onze gecertificeerde equipment

Hulpmiddelen voor een betere grip

Hulpmiddelen voor een betere grip

Grip is vaak de beperkende factor bij oefeningen zoals zware deadlifts. Lees hoe je je gripkracht sterker kan maken.

Belemmert je grip je vooruitgang?

Terwijl je best nog een paar herhalingen kunt doen, laat je grip je in de steek. Of misschien staat je grip wel het gebruik van zwaardere gewichten in de weg. Dat is zonde voor je vooruitgang. Maar wat doe je eraan? In het kort heb je twee mogelijkheden. De eerste is het verbeteren van je grip door specifieke griptraining. De tweede is het gebruik van griphulpmiddelen. Die twee mogelijkheden hoeven elkaar niet te bijten.

Griptraining

Als je een zwakke grip hebt, is het allereerst zaak die te verbeteren. Voor veel wedstrijdsporters is dat een must, want het gebruik van griphulpmiddelen als lifting straps is niet toegestaan in gewichthef- en powerliftingwedstrijden. In strongmancompetities zijn deze straps wél toegestaan. En in je training kun je natuurlijk doen waar je zelf zin in hebt.

Griptraining is vooral een zaak van onderarmtraining. Sterke onderarmen zijn haast synoniem voor een sterke grip. Wrist curls en wrist extensions (polsbuigen en polsstrekken in goed Nederlands) zijn dan oefeningen waar je ogenblikkelijk aan denkt. Maar isometric holds en loaded carries zijn minstens zo waardevol voor een sterke grip.

Daarnaast staat er een heel arsenaal aan trainingshulpmiddelen tot je beschikking om je gripkracht en je onderarmen te trainen, zoals handknijpers, onderarmtrainers en wrist rollers. Een andere manier om je grip te verbeteren is door middel van een dikkere handgreep. De dikkere greep is moeilijker vast te maken waardoor je niet alleen je gripkracht traint maar ook je onderarmen. Enkele voorbeelden van producten met een dikkere handgreep of die een dikkere handgreep mogelijk maken zijn de fat bar, fat gripz, globe gripz en cone grips.

Griphulpmiddelen

Als je griptraining op orde is, is er niets op tegen om griphulpmiddelen te gebruiken in je training. Maar wel pas op het moment dat je ze écht nodig hebt. Ofwel op het moment dat je grip meer gewicht of meer herhalingen in de weg staat. Twee van onze favoriete griphulpmiddelen zijn magnesiumpoeder en lifting straps.

Magnesiumpoeder, in de vorm van magnesiumcarbonaat, ken je misschien wel uit het turnen en de klimsport: twee disciplines waar een ijzersterke grip van levensbelang is. Ook gewichtheffers die het podium betreden zie je dit ‘krijt’ gebruiken. Magnesiumpoeder houdt je handen droog en zorgt zo voor een betere grip, waardoor de halterstang minder snel uit je handen glijdt. Merk wel op dat magnesiumpoeder stuift, waardoor het net als hars in de meeste sportscholen verboden is. In een sportschool waar de disciplines gewichtheffen en powerlifting serieus worden bedreven, maakt men daar geen punt van. Magnesium is ook verkrijgbaar in vloeibare vorm. Het voordeel daarvan is dat het niet stuift.

Een ander favoriet griphulpmiddel zijn lifting straps. Een lifting strap is eigenlijk niets meer dan een gelust riempje leer of stof – meestal katoen of nylon – dat je om je pols kunt doen. Het deel van de riem dat door de lus steekt, wikkel je om de halterstang (of dumbbell of handgreep) voor een groter gripoppervlak en dus meer grip. Gewichtheffers gebruiken vaak zogenaamde olympische straps met een gesloten lus. Deze zijn sneller en gemakkelijker om de stang aan te brengen.

Gerelateerde berichten

Gerelateerde producten