JavaScript lijkt uitgeschakeld te zijn in jouw browser. Zet Javascript aan in je browser voor de beste ervaring op onze site.
Halterschijven kopen
Standaard of olympische halterschijven
We onderscheiden standaard halterschijven en olympische halterschijven. Het verschil schuilt in de boring: het gat in het midden van de schijf dat om de halterstang gaat. Standaard halterschijven hebben een boring van (iets meer dan) 30 mm. Olympische halterschijven hebben een boring van (iets meer dan) 50 mm.
Standaard halterschijven passen alleen op standaard halterstangen, die een schijfopname hebben met een diameter van 30 mm. Olympische halterschijven passen alleen op olympische halterstangen, met een schijfopname van 50 mm. Let er dus op dat je de juiste combinatie van halterstang en halterschijf koopt.
De keuze tussen standaard of olympische halterschijven is grotendeels persoonlijk. Als starter zul je met standaard 30 mm materiaal bijvoorbeeld een stuk voordeliger uit zijn, echter biedt olympisch 50 mm materiaal met name op de lange termijn veel meer voordelen. Naar mate je sterker wordt en meer gewicht gaat tillen zal er waarschijnlijk een moment komen dat een standaard 30 mm halterstang niet meer voldoet. In dit artikel lees je meer over de verschillen tussen standaard halterstangen en olympische halterstangen en de vele voordelen van laatstgenoemde. Daarnaast is de keuze aan olympische halterschijven ook een stuk uitgebreider dan die van standaard halterschijven. Voor bepaalde vormen van krachtraining, zoals powerliften, gewichtheffen of crosstraining, heb je wellicht de behoefte aan speciale halterschijven en die zijn vaak enkel verkrijgbaar als olympische uitvoering.
Mocht je echter van plan zijn om enkel met machinaal te trainen, dus met machines en toestellen in plaats van met een losse halterstang, dan maakt het in principe niet zoveel uit of je standaard of olympische halterschijven kiest. Het gewicht dat je op de machine laadt is namelijk altijd hetzelfde, ongeacht of je daar 30 mm of 50 mm halterschijven voor gebruikt. Let er in dat geval wel op of de machine geschikt is voor zowel 30 mm als 50 mm halterschijven. De meeste van onze machines zijn geschikt voor beide soorten halterschijven, echter zijn er enkele uitzonderingen van machines die enkel geschikt zijn voor 50 mm halterschijven.
Materiaal halterschijven
Traditioneel worden halterschijven gemaakt van gietijzer. Gietijzeren halterschijven zijn de voordeligste halterschijven (op kunststof halterschijven na, maar daarover lees je hieronder meer) en deze zijn geschikt voor thuisgebruik en voor de meeste oefeningen, maar je moet er enigszins voorzichtig mee omspringen. Bij een oefening als de deadlift bijvoorbeeld is een beschermende ondergrond een must. Het gietijzer is meestal zwart of grijs geverfd en je dient er rekening mee te houden dat deze coating bekrast zal raken doordat de halterschijven langs elkaar schuren. Gietijzeren halterschijven zijn bij ons zowel als 30 mm uitvoering en als 50 mm uitvoering verkrijgbaar.
Er zijn ook gietijzeren halterschijven die voorzien zijn van een rubberen coating, voor het beschermen van je vloer en gewichten. Ook maken deze rubberen halterschijven minder geluid als ze tegen elkaar kletteren. Ze kunnen tegen een stootje en zijn geschikt voor intensief thuisgebruik, maar zijn niet bedoeld voor extreme toepassingen zoals het afwerpen van de halterstang. Rubberen halterschijven zijn bij ons zowel als 30 mm uitvoering en als 50 mm uitvoering verkrijgbaar.
Naast de rubberen coating zijn er ook gietijzeren halterschijven met een polyurethaan coating. Deze schijven zijn erg duurzaam en slijtvast, bovendien is de afwerking van urethaan een stuk mooier dan dat van rubber. Een ander groot voordeel van urethaan is dat het volledig geurloos is, in tegenstelling tot rubber dat altijd wel een beetje kan ruiken. Urethaan halterschijven zijn geschikt voor zwaardere toepassingen, maar zijn net als de rubberen halterschijven níét bedoeld om te laten vallen of af te werpen. Urethaan halterschijven zijn bij ons zowel als 30 mm uitvoering en als 50 mm uitvoering verkrijgbaar.
Tot slot zijn er nog halterschijven gemaakt van kunststof. Deze schijven zijn gevuld met een cementmix waardoor ze erg goedkoop zijn, zelfs een stuk goedkoper dan gietijzeren halterschijven. Nadeel is echter wel dat deze kunststof halterschijven een veel groter zijn dan normale gietijzeren of rubberen halterschijven, wat ze erg lomp en onhandig maakt en waardoor er minder gewicht op je dumbbell of halterstang zal passen. Ook zijn deze kunststof halterschijven niet geschikt voor intensieve toepassingen, omdat het kunststof kan barsten als de halterschijven vallen of een harde stoot krijgen. Wij raden kunststof halterschijven enkel aan voor beginners en mensen met een erg krap budget. Op de lange termijn is het echter verstandiger om te investeren in normale gietijzeren of rubberen halterschijven. Kunststof halterschijven zijn enkel verkrijgbaar als 30 mm uitvoering.
Bumper plates
Bumper plates zijn een speciaal type halterschijven gemaakt van massief rubber. Normale rubberen halterschijven hebben een gietijzeren ken met een dun laagje rubber van enkele milimeters dik, maar bumper plates zijn dus volledig gemaakt van rubber zonder gietijzeren kern van binnen. Daardoor kunnen bumper plates, met een geschikte halterstang en op een geschikte ondergrond, worden afgeworpen van grote hoogte zonder dat je trainingsmateriaal zal beschadigen. Ze zijn daarom ideaal voor gebruik in het gewichtheffen en crosstraining, maar worden ook gebruikt in powerlifting- en strongmantraining. Een bijzonder kenmerk van bumper plates is dat ze, ongeacht het gewicht, allemaal dezelfde diameter van 45 cm hebben. Een nadeel van bumper plates is de dikte, waardoor er minder halterschijven op de halterstang passen. Bumper plates zijn enkel verkrijgbaar als 50 mm uitvoering.
Powerlifting plates
Powerlifting plates tot slot zijn gemaakt van een hoge kwaliteit gietijzer, staal of chroom en zijn extra dun. Daardoor passen er meer halterschijven op een halterstang of plate loaded machine: een apparaat dat gebruikmaakt van halterschijven in plaats van een gewichtsstapel/-blok. Een uitkomst voor krachtsporters en powerlifters die zeer zware gewichten hanteren. Ter vergelijking: een powerlifting plate van 20 kg is slechts zo'n 2 cm dik, terwijl een conventionele gietijzeren halterschijf van hetzelfde gewicht maar liefst 4 cm dik is en bumper plates zelfs 5 cm tot 10 cm dik kunnen zijn (afhankelijk van het type bumper plate). Powerlifting plates zijn enkel verkrijgbaar als 50 mm uitvoering.
Gewicht en kleurcodering halterschijven
De meeste halterschijven zijn verkrijgbaar in gewichten van 5 kg, 10 kg, 15 kg, 20 kg en vaak ook 25 kg. Zwaardere schijven van 40 kg en 50 kg zijn wat ongebruikelijker maar wij bieden deze wel aan bij een aantal types halterschijven.
De allerlichtste halterschijven tot 5 kg worden ook wel fractional plates genoemd. Deze gewichtschijfjes wegen een fractie van een standaardgewicht en zijn geschikt voor microloading: het minimaal verhogen van het trainingsgewicht. Fractional plates zijn verkrijgbaar in gewichten van 0,25 kg, 0,5 kg, 1 kg, 1,25 kg, 1,5 kg, 2 kg en 2,5 kg.
Het is je vast al eens opgevallen dat sommige halterschijven over een kleurcode beschikken. Deze codering wordt gehanteerd door de internationale gewichthef- en powerliftingfederatie voor een snellere herkenbaarheid van gewichten. Deze kleurcodering volgend, is een halterschijf van 25 kg rood, 20 kg blauw, 15 kg geel, 10 kg groen en 5 kg wit. Gewichten van achtereenvolgens 2,5 kg, 2,0 kg, 1,5 kg, 1,0 kg en 0,5 kg volgen hetzelfde stramien.
Haltersets
Voor een beginnend krachtsporter die thuis wil trainen, is het vaak het handigste om een complete halterset aan te schaffen. Zo’n halterset bestaat uit een halterstang plus halterschijven met meestal een totaalgewicht van tussen de 120 en 160 kg. Dat is ruim voldoende voor de meeste beginners. Naarmate je training vordert en je sterker wordt, kun je natuurlijk altijd nog losse halterschijven bijbestellen. Wij bieden een aantal verschillende haltersets aan op onze website maar je kunt uiteraard ook je eigen halterset samenstellen met een halterstang, sluitingen en halterschijven naar keuze.
Het is ook mogelijk een set halterschijven aan te schaffen, exclusief halterstang. Voordeel daarvan is dat je de set zelf kunt samenstellen. Bij een set van 100 kg kun je bijvoorbeeld kiezen voor vier halterschijven van 25 kg, maar ook voor 2 x 20 kg, 2 x 15 kg, 2 x 10 kg en 2 x 5 kg. Wat jij wilt.
Sluitingen
Om je halterschijven veilig op de halterstang te houden tijdens je training heb je sluitingen nodig. Bij de meeste haltersets en losse halterstangen zijn veersluitingen inbegrepen. Als deze niet aan je eisen voldoen, kun je natuurlijk altijd een ander soort sluiting aanschaffen, zoals ringsluitingen, schroefsluitingen of klemsluitingen. Deze andere soorten sluitingen zijn vaak een stuk sterker dan normale veersluitingen.
Tot slot
Er zitten vrij grote prijsverschillen tussen de verschillende (soorten) halterschijven, die voor rekening van het materiaal en het fabricageproces komen, en de daaruit voortvloeiende verschillen in kwaliteit en duurzaamheid. Zo mag je van een duurdere halterschijf een precisieboring verwachting en lagere gewichtstolerantie. Dat wil zeggen dat het daadwerkelijke gewicht slechts minimaal afwijkt van het opgegeven gewicht.
Welk soort halterschijven voor jou geschikt zijn, hangt af van de toepassing en je eisen op het gebied van kwaliteit en duurzaamheid. Twijfel je? We helpen je graag verder met advies!