JavaScript lijkt uitgeschakeld te zijn in jouw browser. Zet Javascript aan in je browser voor de beste ervaring op onze site.
De unieke voordelen van weerstandsbanden
Weerstandsbanden zijn enorm veelzijdig: ze worden gebruikt om op te warmen, voor revalidatiedoeleinden en in combinatie met losse gewichten.
Thuis trainen met weerstandsbanden
Met weerstandsbanden kun je thuis een scala aan oefeningen doen. Seated rows (zittend roeien), upright rows (opwaarts roeien), biceps curls (armbuigen), triceps extensions (armstrekken), squats (kniebuigen), lateral raises (zijwaarts heffen) en noem maar op. In deze zin kun je power bands zien als een praktisch alternatief voor losse gewichten en de toestellen in de sportschool.
Met een weerstand tot 80 kg, bieden onze power bands je bij diverse oefeningen net zoveel uitdaging als oefeningen met een barbell of dumbbells. Daarbovenop kun je met weerstandsbanden oefeningen doen die met vrije gewichten überhaupt niet mogelijk zijn. Denk aan band pull-aparts voor je bovenrug. Je kunt ook meerdere powerbands combineren voor meer weerstand.
Andere weerstandscurve en krachtcurve
Power bands bieden enkele unieke voordelen ten opzichte van barbells en dumbbels. Ten eerste dat de weerstand van power bands niet van de zwaartekracht komt, maar eenvoudig gezegd van de rek van het elastiek. Dat betekent dat je oefeningen in allerlei richtingen kunt uitvoeren, net zoals in een pulleystation.
Bij een oefening als zijwaarts schouderheffen bijvoorbeeld bieden power bands weerstand tijdens de hele beweging. Daardoor staan je spieren constant onder spanning. Dumbbells daarentegen willen vanwege de zwaartekracht enkel recht naar beneden. Dat terwijl je de dumbbells bij deze oefening zijwaarts en omhoog beweegt. Daardoor ondervind je met name in het eerste deel van de beweging weinig weerstand van dumbbells.
Een ander voordeel van power bands is de variabele, toenemende weerstand. Een dumbbell van 40 kg weegt aan het begin en aan het eind van de beweging hetzelfde, namelijk 40 kg. De weerstand die een power band je daarentegen biedt, neemt steeds verder toe door de eigenschappen van het elastiek. Een oefening wordt met andere woorden lastiger en lastiger, wat zorgt voor een maximale piekcontractie.
Combinatie power bands met vrije gewichten
Power bands worden pas echt interessant als je ze integreert in je traditionele krachttraining. De combinatie van conventionele gewichten en weerstandsbanden biedt je een nieuwe trainingsprikkel. Met name powerlifters maken gebruik van de unieke eigenschappen van power bands. Ze passen weerstandsbanden op een slimme manier toe in hun training om korte metten te maken hun sticking point. Dat is simpel gezegd het specifieke punt in een oefening waarop je het ’t zwaarst hebt en een maximaalpoging gedoemd is te mislukken.
Door weerstandsbanden op een bepaalde manier te bevestigen, kun je een beweging in toenemende mate makkelijker of juist moeilijker maken. Laten we de bench press als voorbeeld nemen.
Sommige mensen hebben moeite een zwaar gewicht van hun borst te drukken, terwijl anderen worstelen met hun lock-out: het uitdrukken van het gewicht. Door – in een power cage met band pegs – de power bands aan de halterstang en aan de top van de kooi te bevestigen, krijg je hulp in het eerste deel van de beweging. Zo kun je de oefening zwaarder dan normaal uitvoeren. Bevestig je de bands juist aan de basis van de kooi, maak je de lock-outfase lastiger. Zo kun je specifieke delen, of fases, van een oefening gericht trainen.
Korte weerstandsbanden
Behalve onze lange Power Bands bieden wij ook kortere weerstandsbanden aan, die bijvoorbeeld erg handig zijn voor warming-up, revalidatie en het trainen van de benen en billen. Deze korte weerstandsbanden zijn verkrijgbaar in twee uitvoeringen; namelijk de latex Mini Bands en de stoffen Loop Bands die comfortabeler zijn voor de huid en tevens geschikt zijn voor mensen met een latexallergie.