JavaScript lijkt uitgeschakeld te zijn in jouw browser. Zet Javascript aan in je browser voor de beste ervaring op onze site.
Alles wat je moet weten over power racks
De grenzeloze mogelijkheden van een power rack
Een power rack vormt de basis van menig sportschool en homegym. Een power rack is in feite een kooi die je in staat stelt diverse oefeningen met een halterstang effectief en veilig uit te voeren, ook wanneer je alleen traint zonder spotter. Denk aan de belangrijkste compound oefeningen zoals squats, overhead press, pull-ups en – in combinatie met een trainingsbank – bench press en incline press. Ook kun je met een power rack oefeningen doen die met ‘gewone’ haltersteunen onmogelijk zijn. De safety bars (noodsteunen in goed Nederlands) kunnen namelijk niet alleen gebruikt worden in geval van nood wanneer je een herhaling niet krijgt voltooid, maar maken ook allerlei nieuwe oefeningen mogelijk. Denk aan bottom-up squats (squats vanuit de bodempositie, ook wel Anderson-squats genoemd), pin pulls (in feite deadlifts met een beperkte range of motion (ROM)) en pin presses (bank- of schouderdrukken met een beperkte ROM). In principe is een power rack bedoeld om binnenin te trainen, maar met zogenaamde spotter arms aan de voorzijde van het rack kun je ook veilig buiten het rack trainen.
Power rack kopen: welke opties zijn er?
Je hebt power racks in verschillende prijsklassen voor thuisgebruik, semi-professioneel gebruik en professioneel gebruik. De verschillen schuilen met name in de belastbaarheid, stabiliteit, gebruiksintensiteit, afwerking en uitbreidingsmogelijkheden. Een power rack voor thuisgebruik is minder zwaar belastbaar en minder stabiel dan een duurder rack voor (semi-)professioneel gebruik en is dan ook niet bedoeld voor het intensieve gebruik in een personal trainingstudio of sportschool. Maar laat dat je niet afschrikken, want qua belastbaarheid zijn de meeste power racks voor thuisgebruik (vaak toch tot enkele honderden kilogram belastbaar) normaal gesproken al meer dan voldoende geschikt voor 95% van alle krachtsporters. Als je echter hogere eisen stelt aan de stabiliteit, afwerking en uitbreidingsmogelijkheden van jouw rack dan kom je ook als thuisgebruiker al snel uit bij een duurder (semi-)professioneel power rack.
Een power rack voor thuis heb je al voor minder dan vijfhonderd euro. Semi-professionele power racks beginnen meestal rond een prijs vanaf vijfhonderd euro. De betere power racks voor zwaar en intensief gebruik kunnen zelfs meer dan duizend euro kosten. Let wel: dit is slechts een ruwe prijsindicatie want er zijn erg veel verschillende modellen en opties.
Power rack kopen: waar moet je op letten?
Voordat we je meer vertellen over de verschillende tussen alle power racks in ons assortiment, willen we je eerst nog wat tips meegeven waar je op moet letten bij het kopen van een power rack.
Afmetingen en oppervlakte
Niet elk power rack heeft dezelfde afmetingen. Zorg ervoor dat het rack qua breedte en diepte, maar ook qua hoogte past in je trainingsruimte. Dat laatste is vooral belangrijk als je van plan bent te trainen in een kelder of op een zolder met schuin dak, in dat geval kunnen onze lagere 195 cm hoge racks (PRX-510, PRX-610 en PRX-710) interessant zijn. Vergeet ook niet dat een olympische halterstang 220 cm breed is en dat je naast de halterstang ook nog ruimte nodig hebt voor het aanbrengen en verwijderen van de halterschijven. Als je met een trainingsbank wil trainen heb je ook meer ruimte vóór het rack nodig, want wanneer je op de bank ligt zullen een deel van de bank en je benen en voeten vóór het rack uitsteken. De totale oppervlakte die je voor je rack nodig hebt is dus een stuk groter dan enkel de afmetingen van het rack zelf, hou daar rekening mee. Indien je ruimte erg beperkt is kun je ook overwegen om een ruimtebesparend half rack aan te schaffen.
Belastbaarheid en stabiliteit
Zorg ervoor dat het power rack dat je koopt berekend is op de gewichten waarmee je het gaat belasten. Misschien wil je bepaalde oefeningen doen vanaf de noodsteunen, zoals partial squats of pin pulls. Zorg er dan voor dat de noodsteunen de gewichten aankunnen die je wilt hanteren. In de praktijk is de belastbaarheid van een power rack voor het gros van de gebruikers niet heel erg relevant, omdat de meeste power racks wel belastbaar zijn tot enkele honderden kilogram en dat is ruim voldoende voor de meeste mensen. Met name voor de zwaardere, sterkere krachtsporters zal de belastbaarheid een belangrijk aandachtspunt zijn. Hoewel de belastbaarheid van een rack dus al snel voldoende is voor de meeste gebruikers, kunnen er wel grote verschillen zijn in de stabiliteit van een rack. De stabiliteit wordt vooral bepaald door het eigen gewicht van het rack, de gebruikte materialen en de constructie van het frame. Vaak is het zo dat een hoger gewicht gelijk staat een een grotere stabiliteit, dus zwaardere racks zijn meestal (maar niet altijd) stabieler. Een goede stabiliteit draagt bij aan de effectiviteit waarmee oefeningen worden uitgevoerd, je voelt je namelijk comfortabeler in een stabieler rack dat niet wiebelt.
Gatafstand en nummering
Het uittillen van bijvoorbeeld een zware squat of bench press luistert zeer nauw. Het is daarom belangrijk dat de afleghaken op precies de juiste hoogte kunnen worden ingesteld. Daarvoor is het belangrijk dat afstand tussen de gaten in de staanders in principe zo klein mogelijk is. Dat is ook belangrijk voor het op de juiste hoogte instellen van de noodsteunen. Je wilt de halterstang immers na een mislukte rep veilig kunnen afleggen. Anderzijds wil je niet dat de noodsteunen je hinderen bij het uitvoeren van de oefening en je range of motion beperken. Wij raden af om een rack met een gatafstand groter dan 50 mm aan te schaffen, omdat de kans dan groot is dat je de afleghaken of noodsteunen bij sommige oefeningen niet goed op de juiste hoogte kunt instellen. Al onze racks hebben een gatafstand van 50 mm en sommige modellen, zoals de PRX-655 en PRX-755, hebben zelfs een gatafstand van slechts 25 mm. Let ook op of het rack is voorzien van nummering of andere markeringen naast de gaten, want zonder nummering of markeringen kan het lastig zijn om snel de juiste gaten te vinden.
Standaard en optionele accessoires
Zoals je hierboven hebt kunnen lezen worden sommige van onze ATX racks ‘kaal’ geleverd, dus zonder enige accessoires. Andere racks zijn beperkt uitgerust, bijvoorbeeld met enkel afleghaken maar zonder noodsteunen, en weer andere racks zijn standaard volledig uitgerust. Let erop dat de door jou gewenste accessoires worden meegeleverd of in ieder geval als optie beschikbaar zijn. Vanzelfsprekend zijn afleghaken en noodsteunen essentieel. De meeste racks hebben tevens standaard een rechte optrekstang of monkey bar.
Diverse racks zijn uit te breiden met een lat pulley, voor het uitvoeren van onder andere lat pull-downs en diverse tricepsoefeningen. Vrijwel al onze lat pulleys hebben ook een lage pulley, zodat je ook zittend kunt kabelroeien en oefeningen zoals cable biceps curls kunt uitvoeren. Allemaal waardevolle toevoegingen aan de oefeningen die je met een halterstang kunt uitvoeren. Je kunt kiezen voor een lat pulley met gewichtsstapel, zoals je waarschijnlijk ook in je sportschool aantreft. Een voordeliger alternatief is om te kiezen voor een lat pulley die je kunt laden met losse halterschijven. Deze laatste is vaak een stuk goedkoper maar het kost wel meer tijd om te wisselen tussen gewichten.
Dipsteunen zijn voor de meeste racks optioneel verkrijgbaar. Deze dip bars zijn onmisbaar voor het doen van dips: een basisoefening voor borst en triceps. Dip bars kun je op elke gewenste hoogte aan de staanders van het rack bevestigen, net als afleghaken en noodsteunen.
De meeste power rack hebben de mogelijkheid voor het aanbrengen van weerstandsbandpinnen: pinnen om weerstandsbanden aan te bevestigen. Het trainen met weerstandsbanden wordt met name toegepast in powerliften. Lees in deze blogpost meer over trainen met weerstandsbanden.
Diverse power racks beschikken ook standaard of optioneel over een geïntegreerde opbergmogelijkheid voor het opbergen van halterschijven en/of halterstangen, wat niet alleen erg handig en ruimtebesparend kan zijn, maar tevens ten goede komt aan de stabiliteit van het rack.
Er zijn nog talloze andere accessoires en uitbreidingen verkrijgbaar voor onze power racks (met name voor de racks uit de 600, 700 en 800 series).
Nu je weet waar je op moet letten bij het kopen van een power rack, vertellen we je graag meer over de verschillende power racks in ons assortiment.
Power racks in de ATX 500 serie (thuisgebruik)
De racks in onze 500 serie zijn onze goedkoopste racks en zijn perfect voor (startende) thuisgebruikers. Deze racks zijn de lichtst uitgevoerde en minst uitgebreide racks uit ons assortiment maar zijn desondanks veilig en zwaar belastbaar, waardoor ze niet alleen interessant zijn voor starters maar ook voor gevordere krachtsporters.
Een goed voorbeeld van een betrekkelijk goedkoop power rack voor thuisgebruik is het ATX Power Rack PRX-520 – óók verkrijgbaar met lat pulley uitbreiding voor losse halterschijven (géén gewichtstapel). Dit rack is standaard voorzien van een multi-grip optrekstang (ook wel monkey bar genoemd) voor het doen van pull-ups met diverse grepen en wordt geleverd met J-Hooks (afleghaken voor de halterstang) en zogenaamde pin-pipe safeties (noodsteunen in de vorm van stangen met buizen). Het rack kan bovendien nog worden uitgebreid met dipsteunen. Dit is een prima power rack voor de beginnende krachtsporter om een homegym mee te starten.
Er is ook een kleinere uitvoering van dit rack verkrijgbaar, namelijk het ATX Power Rack PRX-510. Deze uitvoering is slechts 195 cm hoog en is ontworpen om te gebruiken in ruimtes met een laag plafond, zoals een kelder of zolder. Behalve het hoogteverschil is dit rack verder identiek aan de PRX-520.
Power racks in de ATX 600 serie (thuisgebruik/semi-professioneel)
De racks in onze 600 serie zijn geschikt voor wie meteen serieus werk wil maken van zijn homegym of zijn trainingsruimte thuis wil upgraden. Deze racks zijn stabieler en zwaarder belastbaar dan de racks uit de 500 serie. De duurdere racks uit deze serie (de PRX-650 en PRX-655) misstaan ook zeker niet in de sportschool of bij sportverenigingen of personal trainers. De 600 serie racks hebben bovendien meer uitbreidingsmogelijkheden door middel van optioneel verkrijgbare accessoires.
Het ATX Power Rack PRX-620 is het meest eenvoudig uitgevoerde rack uit de 600 serie. Dit rack is ook verkrijgbaar met lat pulley uitbreiding voor losse halterschijven (géén gewichtstapel). Dit rack is gericht op thuisgebruikers en is qua ontwerp en eigenschappen vergelijkbaar met de hierboven genoemde PRX-520. De belangrijkste verschillen zijn de wat hogere stabiliteit en belastbaarheid, dankzij het dikkere frame en de langere voet aan de voorzijde van het rack waardoor dit rack minder snel kan kantelen. Ook heeft dit rack iets meer diepte tussen de staanders, voor extra bewegingsruimte binnenin het rack. Dit rack is ook verkrijgbaar in een lagere uitvoering met 195 cm hoogte, namelijk het ATX Power Rack PRX-610.
Het ATX Power Rack PRX-650 is zwaarder uitgevoerd en hoogwaardiger afgewerkt en is gericht op (semi-)professioneel gebruik. Dit rack is uitbreidbaar met een lat pulley voor losse halterschijven of met 115 kg gewichtstapel. Dit rack heeft een dikker stalen frame dat 3 mm in plaats van 2 mm dik is, wat bijdraagt aan een hogere stijfheid en betere stabiliteit van het rack. Het rack is voorzien van lasergegraveerde nummering naast de gaten, in tegenstelling tot de eerdergenoemde goedkopere racks welke voorzien zijn van streepmarkeringen. Een ander verschil is dat dit rack standaard wordt geleverd zonder noodsteunen. Je kunt zelf kiezen of je gebruik wil maken van pin-pipe safeties (veiligheidsstangen) zoals bij de andere twee racks hierboven, of dat je liever flip-down safeties gebruikt (dikke veiligheidsbalken). De flip-down safeties zijn voorzien van een rubberen beschermlaag, wat erg prettig is wanneer je zware gewichten moet afleggen of als je de noodsteunen wilt gebruiken voor bijvoorbeeld zware pin pulls.
Het ATX Power Rack PRX-655 is vrijwel identiek aan de PRX-650 behalve dat deze is voorzien van een kleinere hole spacing (gatafstand). De gaten bevinden zich op slechts 25 mm afstand van elkaar (bij de andere racks is dit 50 mm), zodat je de afleghaken en noodsteunen nauwkeuriger op de gewenste hoogte kunt instellen.
Power racks in de ATX 700 serie (semi-professioneel/professioneel)
De racks in onze 700 serie zijn perfect voor (semi-)professionele toepassingen. Deze racks zijn zwaarder en hoogwaardiger afgewerkt dan de racks uit de 600 serie en zijn uitermate geschikt voor sportscholen of serieuze home gyms.
Het ATX Power Rack PRX-720 is het goedkoopste rack in de 700 serie en is uitbreidbaar met een lat pulley voor losse halterschijven of met 115 kg gewichtstapel. Dit rack heeft een 2 mm dik stalen frame met dikke staanders voor een hoge stabiliteit en belastbaarheid. Dit rack is voorzien van lasergegraveerde nummering en kan gecombineerd worden met vier soorten noodsteunen, namelijk pin-pipe safeties (met of zonder rubberen bescherming), flip-down safeties en nylon safety straps. Dit rack is ook verkrijgbaar in een lagere uitvoering met 195 cm hoogte, namelijk het ATX Power Rack PRX-710.
Het ATX Power Rack PRX-750 – uitbreidbaar met lat pulley voor losse halterschijven of met 125 kg gewichtsstapel – misstaat in geen enkele sportschool of serieuze home gym. Dit rack heeft een dikker frame van 3 mm staal, meer uitbreidingsmogelijkheden en is hoger dan alle eerdergenoemde racks. Dit rack mag je gerust het neusje van de zalm noemen en laat qua functionaliteit niets te wensen over. Er kan gekozen worden uit liefst vier verschillende soorten noodsteunen en drie verschillende optrekstangen. Het rack kan ook worden uitgebreid met een handig opbergrek zodat de halterschijven aan het rack kunnen worden opgehangen. Dit rack is ideaal voor sportscholen, sportverenigingen en wie thuis de ruimte en het budget heeft voor deze indrukwekkende kooi!
Het ATX Power Rack PRX-755 is vrijwel identiek aan de PRX-750 met als enige verschil dat deze is voorzien van een kleinere hole spacing. De gaten van dit rack bevinden zich op slechts 25 mm afstand van elkaar in plaats van 50 mm, waardoor accessoires zoals afleghaken en noodsteunen nauwkeuriger op de gewenste hoogte kunnen worden ingesteld.
Het ATX Power Rack PRX-770 is ook vergelijkbaar met de PRX-750, echter heeft dit rack een diepere afstand tussen de staanders. Hierdoor is er meer bewegingsruimte binnenin het rack, iets waar sommige krachtsporters veel waarde aan hechten. Vanwege de diepte van dit rack kan dit rack helaas niet worden uitgebreid met een opbergrek maar wel met een lat pulley voor losse halterschijven of met 125 kg gewichtsstapel.
Power racks in de ATX 800 serie (professioneel)
Met de 800 serie betreden we ons hoogste prijssegment. De racks in onze 800 serie zijn gericht op sportscholen waar zwaar en intensief gebruik wordt getraind. Deze racks hebben veel uitbreidingsmogelijkheden en hebben de meest hoogwaardige afwerking van alle racks uit al onze series. Bij de racks in de 800 serie koop je altijd een ‘kaal’ rack zonder accessoires als afleghaken en noodsteunen. De prijs is dus altijd uitsluitend voor de kooiconstructie en je dient zelf de gewenste accessoires erbij te bestellen. In de 800 serie onderscheiden we twee soorten racks: de vrijstaande racks die op rubbervoeten staan en de vloerverankerde racks die je aan de vloer kunt vastmaken.
Het ATX Power Rack PRX-810 is een vrijstaand rack met een totale belastbaarheid van maar liefst 2000 kg. Dit rack heeft lasergesneden nummering en een gatafstand van 50 mm. Dat betekent dat afleghaken en noodsteunen snel en precies op de gewenste hoogte kunnen worden ingesteld. De multi-grip optrekstang is voorzien van een poedercoating voor een goede grip bij pull-ups. Dit rack is uitbreidbaar met een handige Rack Extension waaraan je opbergpinnen kunt bevestigen voor het opbergen van halterschijven. Het rack is ook leverbaar in een diepere uitvoering met meer ruimte tussen de staanders, namelijk het ATX Power Rack PRX-820. De 800 serie racks kunnen worden uitgebreid met een groot aantal optionele accessoires.
Het ATX Power Rack PRX-830 is een vloerverankerd rack met een belastbaarheid van maar liefst 800 kg. Met de mogelijkheid dit rack aan de vloer of aan een gewichthefplatform te verankeren staat het als een huis. Mocht je het rack echter liever niet aan de vloer vastmaken dan kun je het met behulp van de Rack Stabilizers en Rubbervoeten eventueel ook vrijstaand gebruiken. Het grootste verschil met de vrijstaande racks is dat dit rack een zogenaamd walk-through ontwerp heeft. Dat wil zeggen dat er géén onderste dwarsbalk achterin het rack is, waardoor je er als het ware ongehinderd doorheen kunt lopen en het rack ook van de achterkant probleemloos kunt gebruiken. Verder heeft dit rack dezelfde eigenschappen als de andere racks uit de 800 serie, waaronder lasergesneden nummering. Ook dit rack is uitbreidbaar met een handige Rack Extension en er is eveneens een diepere uitvoering verkrijgbaar met meer ruimte tussen de staanders, namelijk het ATX Power Rack PRX-840.
Homegym inrichten
Een power rack is letterlijk en figuurlijk het middelpunt van je homegym. Maar met een rack alleen ben je er natuurlijk nog niet. Je hebt verder nog een (olympische) halterstang, halterschijven en ook een trainingsbank nodig, wil je alle basisoefeningen kunnen doen.
Thuis trainen en een serieuze homegym inrichten vraagt om een behoorlijke investering, maar dat bespaar je weer op het abonnementsgeld van je sportschool. Binnen enkele jaren heb je je investering terugverdiend en daarna kun je nog een heel leven lang profiteren van je eigen homegym! Want een goed power rack en een goede halterstang, halterschijven en trainingsbank zijn praktisch onverwoestbaar en gaan een leven lang mee.
Raadpleeg onze vergelijkingstabel om alle eigenschappen en technische specificaties van onze power racks gemakkelijk met elkaar te vergelijken.